Tietoturvasta kirjoitetaan nykyään paljon, mutta harvalla on tiedossa, mihin kaikkeen se ulottuu. Siksi katsoimme tarpeelliseksi toteuttaa portaalin, jossa on koottuna perusasiat tietoturvan yleisimmistä osa-alueista ja linkkejä tarkempiin tietovarastoihin.

Yleensä tietoturvasta puhutaan kuin se käsittäisi vain tietokoneisiin asennettavat ohjelmistot, kuten virustorjunnan ja palomuurit. Todellisuudessa siihen kuuluu kuitenkin useampia osa-alueita, jotka tällä sivustolla on jaoteltu kolmeen pääalueeseen:

  • Tietotekninen tietoturva – osiossa keskitytään tietokoneen ohjelmalliseen tietoturvaan
  • Sosiaalinen tietoturva – osiossa käsitellään ihmistä tietoturvan osana
  • Fyysinen tietoturva – osiossa liikutaan laitteiden ja tallennusvälineiden parissa

Tietoturvauhkia ovat esimerkiksi huijaukset, roskaposti, tietokonevirukset, vakoiluohjelmat sekä tietojen ja tiedostojen huolimaton käsittely. Myös langaton tiedonsiirto voi muodostaa uhan, mikäli sen käyttöön ei ole luotu riittävää ohjeistusta. Heikot ja helposti arvattavat salasanat kuuluvat myös tietoturvauhkien piiriin.

Tietotekninen tietoturva

Mikä on haittaohjelma?

Tietotekninen tietoturva kattaa tietokoneen haittaohjelmilta suojautumisen. Tyypillisesti tietotekniset uhat leviävät internetin välityksellä. Virukset leviävät myös fyysisten laitteiden välityksellä, kuten muistitikkujen ja levyjen avulla.

Linkkien takaa löydät erilaisten haittaohjelmien kuvauksia, mitä ne tekevät ja niiden terminologiaa. Haittaohjelmia on useita erilaisia ja ne koettelevat tietoturvaa eri tavoin.

Ficora:
Ficora.fi – Haittaohjelmat
Ficora.fi – Virustorjunta

Yrityksen tietoturvaopas:
Tietoturvaopas.fi – Yrityksen tietoturvaopas

Tietoturvaopas:
Tietoturvaopas.fi – Uhat ja niiden torjunta

Miten tunnistat haittaohjelman?

Haittaohjelman tunnistaminen edellyttää usein virustorjuntaohjelmaa, joka kykenee havaitsemaan sen. Monimutkaisemmat haittaohjelmat pyrkivät kiertämään torjuntaohjelmien tunnistukset, jolloin ainoastaan niiden poistoon suunnitellut ohjelmat tunnistavat ne.

Yksinkertaisimmillaan haittaohjelman voi tunnistaa esimerkiksi tiedostokoon kasvusta. Myös oudot muutokset ja tietokoneen takkuilu ja hidastelu voivat olla myös haittaohjelman aiheuttamia.

Linkeistä löydät hyviä vinkkejä tunnistaa haittaohjelmia.

Tietoturvaopas.fi – Haitoilta suojautuminen

Artikkeli, jossa otetaan kantaa haittaohjelmien tunnistamiseen käytetyistä skannereista:
Techrepublic.com – 10 Ways to Detect Computer Malware (englanniksi)

Artikkeli Jim Marshallilta haittaohjelmien poistoon:
Ezinearticles.com – How Do I Remove Malware?(englanniksi)

Sosiaalinen tietoturva

Sosiaalisesta tietoturvasta on tullut yhä tärkeämpää. Tästä huolimatta sosiaalinen tietoturva on yrityksissä jäänyt vähälle painoarvolle, josta johtuen tietovuodot yrityksissä ovat yleisiä.

Tietoturvaopas.fi – Huijaukset

Uusimmat tietoturvauutiset Tietoturva Nyt!- sivulta.
Cert.fi – Tietoturva nyt!
Vahtiohje.fi

Fyysinen tietoturva

Fyysiseen tietoturvaan kuuluu olennaisesti käytössä olevat laitteet, mutta myös niiden turvallinen käyttö. Teknologia kehittyy huomattavin harppauksin jolloin käyttäjän on oltava tietoinen laitteistonsa turvallisesta käytöstä.

Laitteistoon lukeutuvat niin ulkoiset tallennusvälineet (USB-muistit ja kiintolevyt, cd/dvd-levyt), tietokoneet, wlan-verkot kuin työhön käytettävät matkapuhelimetkin.

Fyysistä tietoturvaa on myös tietojen ja laitteistojen saavutettavuus. Ne, joiden on tarpeellista päästä tietoon tai laitteeseen käsiksi pääsevät ja muut eivät.

Ficora.fi – Palomuuri

Yrityksen fyysinen tietoturva
Juha Vedenojan opinnäyte vuodelta 2007,
Lahden AMK

Apua ja lisätietoa tietoturvasta